Varför anses en svensk broker problematisk för valutahandel?
En Broker är en nödvändighet för att kunna agera på valutamarknaden eller egentligen vilken marknad som helst. Det är helt enkelt en marknadsplats som ger tillgång till marknaden.
Man kan jämföra en Broker med ett torg eller ett varuhus. Det är en bestämd plats som både köpare och sälja möts för att utföra transaktioner. Det spelar ingen roll om det handlar om ett paket morötter, en tröja eller en transaktion i ett valutapar – principen är densamma.
En Broker är således ingen person och andra vanliga benämningar är nätmäklare, valutamäklare broker-firma etc. Vidare har olika Brokers olika marknader de fokuserar på. Exempelvis Avanza är en svensk Broker som är inriktad på framförallt aktier, fonder och diverse finansiella instrument. IG är en annan svensk Broker som istället har sitt fokus på valuta-marknaden.
Men som rubriken säger så kan det vara problematiskt att handla på valutamarknaden genom en svensk Broker. Anledningen kallas för leverage eller på svenska hävstång. Kortfattat kan man beskriva leverage som ett sätt för en trejder att få mer utrymme på sitt konto utan att behöva sätta in stora mängder kapital. Några exempel på vanliga leverage:
- 1:30 (varje krona du har i kapital ger ett utrymme på 30kr)
- 1:100 (varje krona du har i kapital ger ett utrymme på 100kr)
- 1:500 (varje krona du har i kapital ger ett utrymme på 500kr)
Som man kan se så ger högre leverage ett större utrymme eller marginal på kontot. Varje trade man sedan öppnar på sitt konto kräver en viss mängd utrymme vilket då gör att ju högre ditt utrymme är desto fler/större trades kan du ta utan att ditt utrymme blir för lågt.
Inom EU finns det lagstiftning som begränsar hur hög leverage brokers får erbjuda oss trejders. Begränsningen ligger på 1:30 och det är där problematiken ligger. Använder man en Expert Advisor (tradingrobot) så behövs ofta ett större utrymme för att robotens strategi ska fungera som tänkt både med hänsyn till avkastning och risk. Även om du trejdar manuellt på egen hand spelar leverage roll då du kan behöva mer utrymme för att kunna ta de trades som du vill baserat på din strategi.
Fenomenet Broker är väldigt brett och det finns många olika aspekter att skriva om vilket gör att fler inlägg kring området lär komma framöver. Men detta är alltså svaret på varför man ofta letar efter en Broker som ligger utanför EU. Såklart är det även viktigt att se till att Brokern man väljer är reglerad och övervakas av det aktuella landets motsvarighet till Finansinspektionen.