fbpx

VPS

Vad är en VPS och vad är det bra för?

En virtuell privat server (Virtual Private Server), även känd VPS, fungerar som en isolerad, virtuell miljö på en fysisk server, som ägs och drivs av en moln- eller webbhotellleverantör. VPS-hosting använder virtualiseringsteknik för att dela upp en enda fysisk maskin i flera privata servermiljöer som delar på resurserna.

För att inte göra det alltför komplicerat kan man kort säga att det är en ”server i molnet” som alltid är igång – även när din egen dator är avstängd. Då spelar det ingen roll om strömmen går eller om elen rent av är extremt dyr – servern är ändå igång.

I tradingsammanhang är detta högst relevant vid användandet av framförallt handelsrobotar (så kallade Expert Advisors – EA’s), eftersom man då vill att roboten konstant är aktiv och letar efter potentiella trades såväl som övervakar och hanterar redan öppna trades. Om strömmen går eller internet lägger ner kan konsekvenserna vara förödande då roboten tappar all kontakt med marknaden och kan då inte hantera dina öppna trades. Den risken vill man så mycket som möjligt minimera. 

Det är också viktigt att välja en VPS-leverantör som uppfyller de krav man själv har för sin handel till ett så vettigt pris som möjligt – för det finns många att välja på.

Vilken leverantör av VPS ska jag välja?

När du ska välja en VPS finns det framförallt tre saker som är viktigt att ha koll på;

Först handlar det om ”up-time”. En server behöver uppdateras med jämna mellanrum och då önskar man gärna att dessa uppdateringar inträffar på helgen och inte när som under veckan. Uppdatering av VPS innebär nämligen att den behöver startas om och kommer då vara avstängd en period.

Den andra aspekten att tänka på vid valet av VPS är serverkapaciteten (CPU). Den avgör hur snabb din server kommer att vara samt hur mycket den kan hålla igång samtidigt. Om du är en trejder som använder många olika robotar samtidigt, som dessutom även använder olika tradingplattformar kommer din server att behöva ha mer kapacitet än om du använder en robot på en plattform. När det kommer till kapacitet är även den fysiska placeringen av servern viktig. För oss i Sverige så kommer en server med placering i London med största sannolikhet ha en snabbare responstid än exempelvis en server som är placerad i Australien. 

Priset är även det såklart en viktigt aspekt att ta hänsyn till i valet av VPS. En allt för billig server kommer i de flesta fall att ha brister (exempelvis för låg kapacitet) medan en för dyr VPS kan innehålla funktioner som är onödiga att betala för. 

Vissa Brokers erbjuder sig att betala för en VPS åt oss som användare förutsatt att man handlar för en viss volym per månad. En utav dessa är Vantage Markets

Vi själva använder en VPS som heter VPSForexTrader som vi är riktigt nöjda med. De har tre olika nivåer av olika kapacitet att välja på till attraktiva priser och du kan själva välja var du vill att just din server ska vara placerad. Som namnet kanske avslöjar är de specifikt inriktade på valutahandel och har stöd för de allra flesta handelsplattformarna, inklusive MT4, MT5 och cTrader. Är du i behov av en pålitlig VPS till din valutahandel kan du skapa ett konto här.