fbpx
Blogg bild NFP

NFP – Vad är det och varför behöver man veta det?

Non-farm payrolls (NFP) är en viktig ekonomisk rapport som släpps den första fredagen varje månad i USA.

Rapporten mäter förändringen i antalet anställda som inte arbetar inom jordbruket, statliga myndigheter och ideella organisationer. Denna statistik är viktig för ekonomiska beslutsfattare och investerare eftersom den ger information om hälsan i arbetsmarknaden och kan påverka värderingen av valutor, aktier och råvaror.

För oss som handlar på marknaden är NFP-rapporten en av de mest efterlängtade ekonomiska rapporterna varje månad, eftersom den kan leda till stora rörelser på finansmarknaderna. Det är därför viktigt för en trejder att ha koll på NFP-rapporten och dess potentiella påverkan på marknaderna.

En positiv NFP-rapport, där antalet nya jobb som skapats överstiger förväntningarna, kan leda till en ökning av marknadspriserna eftersom det antyder en stark ekonomi och ökad efterfrågan på varor och tjänster. Å andra sidan kan en negativ NFP-rapport, där antalet nya jobb är färre än förväntat, sänka marknadspriserna eftersom det antyder en svagare ekonomi och minskad efterfrågan.

Det är viktigt att notera att NFP-rapporten inte bara påverkar aktiemarknaden utan också påverkar valutamarknaden och råvarumarknaden. Till exempel kan en positiv NFP-rapport leda till en stärkning av dollarn eftersom investerare blir mer positiva till amerikansk ekonomi och därmed köper fler amerikanska dollar. Amerikanska dollarn i sin tur har ofta stor påverkan på hur övriga valutor rör sig.

För att du som trejder ska kunna dra nytta av NFP-rapporten, är det viktigt att ha en strategi för hur man ska agera vid eventuella rörelser på marknaden. Men det kan också vara en bra strategi att inte handla just när rapporten släpps då risken kan vara betydligt högre med tanke på hur stora rörelser det kan bli.

Nästan oavsett vad NFP-siffrorna visar, och oavsett om detta skapar en trend eller annan bestående inverkan, så kommer det att kortsiktigt bli kraftiga rörelser på marknaden. Det betyder i sin tur att det kan vara lurigt att ligga inne i marknaden med öppna positioner när siffrorna släpps, för även om man så att säga ligger ”rätt”, så kan det svänga så mycket under några minuter att man åker på en stop loss ändå.

Det finns andra exempel på viktiga ekonomiska nyheter från USA som kan ge liknande effekt och rörelser på marknaderna som NFP – bland annat FOMC och CPI.

// Svenska Forexgruppen