fbpx
bitcoin halvering

Krypto, en summering och framtidsutsikter

Varför har vi sett en liten dipp i priset på BTC den senaste veckan?

Bitcoin nästan fördubblades i pris från $38.000 i slutet av januari i år, utan några betydande pullbacks, till en all time high runt $74.000 för en dryg vecka sedan så en avkylningsperiod var förväntad. Inget tokrusar i en rak linje, inte ens Bitcoin (BTC).

Vissa förutspår en 50% dipp ned mot $38.000 igen, bl a den amerikanska investerarbanken JPMorgan, men än fler aktörer tror på en rekyl enbart ned till $58-59.000 dollar och vissa ännu mindre tack vare inflödet på kryptomarknaden med hjälp av BTC ETF:er, vilket vi tidigare skrivit om på hemsidan.
Forexgruppen – Bitcoin ETF
Liknande produkter kanske snart rullas ut även i Storbritannien vilket bör ge än mer bränsle till marknaden. Financial Times – UK regulator to allow crypto-related securities

Bitcoins halvering

Den här stora dippen som kan komma är mycket pga. Bitcoins halvering, vilken beräknas ske i april, men de flesta är rörande överens om att vi ännu inte har sett toppen så vi ska nog därefter vidare uppåt. Vi är nu i en ´danger zone´ där rekylen på 20-40% historiskt har skett och i skrivande stund har vi haft en dipp på ca 17% från All Time High innan priset återhämtat sig lite och pendlar nu runt 10% ned så det kommer visa sig om vi ska gå ned ännu mer innan vi förhoppningsvis går upp igen med ny kraft.

Halveringsprocessen innebär att belöningen för mining av nya BTC minskar med hälften för att motverka inflation och driva priset vidare uppåt. När belöningen minskar så sjunker oftast antalet miners varpå tillgången sjunker något och priset ökar. Den ökade efterfrågan och prisökningen uppmuntrar ändå miners att fortsätta sitt arbete eftersom att även om belöningen i BTC är mindre så är priset på BTC högre.

bitcoin halvering

 

Månaderna före och efter halveringen har alltid varit mer volatila än vad de vanligtvis är. Men tittar man i de gröna ringarna på de tidigare pullbacks som varit, ur ett större perspektiv, så ser de inte mycket ut för världen. Ser du inte ens den senaste dippen så är det precis det som är vår poäng.

Men det finns även flera faktorer som spelar in i den här dippen vi är i nu.

  • Traders som plockat hem vinst inför en förväntad pullback.
  • Osäkerheten gällande ränteläget och en högre än förväntad inflation i USA, kan också spela in varför det dippar. Räntesänkningar eldar oftast på risktillgångar.
  • Bitcoin har även historiskt blivit än mer volatil och hänsynslös efter nya all time highs.

En framtidsanalys

Tittar vi lite längre, mot slutet av året och även under nästa år, så höjde den 170 år gamla multinationella brittiska banken Standard Chartered precis förväntningarna på BTC från $100.000 i slutet av 2024 till $150.000 och tror på en topp under 2025 på $250.000 innan den stabiliserar sig på $200.000. De förväntar sig även ett godkännande av Ether ETF i USA den 25:e maj vilket kan driva upp kursen på ETH till $8.000 i slutet av 2024 och ha ett inflöde under de första 12 månaderna på 45 miljarder dollar. De förväntar sig även att BTC/ETH prisförhållandet går tillbaka till de 7% vi såg under 2021-22, och når då BTC $200.000 borde ETH landa på $14.000 under 2025. Standard Chartered baserar delvis sin analys på utfallet hos guld efter att dess börshandlade fonder (ETF) introducerades i USA samt korrelationen mellan ETF-inflöde och BTCs pris sedan det att BTC ETF:er började handlas i USA under januari 2024.

En av de ledande analytikerna på Glassnode, James Check, skrev på X (Twitter) att trots de senaste nedgångarna på kryptomarkanden är denna tjurmarknad ”en av de mest robusta, efterfrågestyrda bitcoin-tjurmarknaderna någonsin”. Han jämför med tjurmarknaden 2018-2021 där vi såg en rekyl på 60% under mars 2020 innan Bitcoin ökade i pris 15X under nästföljande 12 månader och den här gången har vi endast sett 20% rekyl när FTX kollapsade, på vägen mot en ny All Time High. Det talar för den minst volatila uppgången i historien. Glassnode är ett bolag baserat i Schweiz vilka genom sina applikationer levererar unika insikter till investerare om blockkedjor och kryptovalutor genom data både på och vid sidan av blockkedjorna.  

Slutligen hoppas vi att de som predikar om minst en miljon dollar per BTC år 2030 får rätt. Glöm bara inte bort att det säkerligen kommer ske både en och kanske två björnmarknader innan dess och att det alltid finns en liten risk att du kan förlora allt.