Några tankar om mänsklig psykologi – rädsla & girighet

Vi människor påverkas dagligen av psykologi på ett eller annat sätt. Psykologi som vetenskap handlar om ett systematiskt utforskande av människors upplevelser och beteenden. Detta kan i allra största grad kopplas till investeringar och pengar.

Fear and greed eller rädsla och girighet är två av de absolut vanligaste psykologiska aspekterna som vi utsätts för när vi handlar på finansiella marknader. Rädsla som eskalerar när något inte går som planerat och girighet – en vilja ha mer när någonting går bra. Nedan tar vi ett begrepp åt gången och benar ut vad som faktiskt brukar hände när något går riktigt bra eller riktigt dåligt.

Greed / girighet

En mild form av girighet kan ses positivt och det är ofta det som får oss att vilja investera eller handla på marknaden från första början. Det skapas ett intresse för något där man ser en potential av att få avkastning på sina pengar. Det kan handla om att du får tips om en aktie, att du ser ett resultat från en tradingrobot eller att du ser ett värde i en ny kryptovaluta. Oavsett vilken typ av marknad det handlar om så skapas det ett initialt intresse av att själv investera då man ser en tydlig potential till att få en bra avkastning på sina pengar.

Om girigheten hade stannat vid det skedet hade girighet bara varit positivt, men tyvärr är så inte fallet. Ponera att du köper en aktie som efter 3 månader har ökat i värde med 10%. Den avkastningen brukar man säga är en snittavkastning på börsen över ett års tid och nu har du fått den på bara 3 månader. Tanken som då oftast infinner sig hos de flesta är ”jag skulle investerat mer”. Ta i stället exemplet att du investerat dina pengar i en tradingrobot och under samma 3 månader fått en avkastning på 15%. Där är det lätt att tänka ”om jag ökar min inställning lite till så kan jag få ännu mer avkastning”. Det är då girigheten börjar bli farlig.

När man ser att något går riktigt bra och över förväntan är det lätt att tappa verklighetsförankringen till vad som kan anses vara en ”rimlig avkastning” kontra ”turlig tillfällighet”. Oftast börjar man här agera irrationellt och köper fler aktier när de redan har stigit i värde eller ökar sin inställning i roboten för att jaga ännu mer avkastning på sina pengar. Det som samtidigt händer när man gör detta är att man ökar sin exponering och sin risk – till en nivå som är högre än den man hade som plan i början.

Här kan nog många känna igen sig. När någonting har gått väldigt bra över en längre tid helt plötsligt börjar gå sämre. Aktien sjunker i värde och robotens handel påverkar ens kapital mer negativt än vad det gjorde innan, och du har investerat mer än du först tänkte. Rädslan börjar krypa mot en.

Fear / rädsla

Den psykologiska aspekten rädsla infinner sig när investeringen inte går som planerat. Aktien du köpte mer än planerat av har tappat värde så att du nu har ett värde på -10%. Roboten har inte gjort någon vinst på flera månader och lyser rött av negativa pågående trades. I det här läget tenderar man som människa att både må sämre mentalt och agera irrationellt och båda härstammar från två saker – girighet och känslor. Har du investerat pengar du inte har råd att förlora har du sannolikt en större känslomässig koppling till pengarna och känner därav en rädsla – för du vill inte förlora dem.

Det är också vanligt att man vill skylla på någon annan eller något yttre i stället för att själv gå tillbaka till varför det blev som det blev och varför investeringen går dåligt. Man vill hellre hitta en syndabock än att ta eget ansvar.

Rädsla brukar också leda till att man agerar på ett impulsivt och inte så genomtänkt sätt. I ovan exempel kan det innebära att man säljer sina aktier eller manuellt stänger sina trade-positioner utan att tänka eller analysera och därmed realisera en förlust. Väldigt ofta vänder investeringen till det positiva ganska kort tid efter ett agerande baserat på rädsla. Kontentan av investeringen blev då att trots att aktien eller roboten var riktigt bra investeringar så blev det en förlust för dig då du föll offer för psykologin – girighet och rädsla.

Det finns som tur är sätt att minimera risken för att påverkas för mycket av psykologin och känslorna. Diversifiera dina investeringar i olika aktier eller olika robotar så att du inte är helt beroende av att en går riktigt bra. Investera aldrig pengar som du inte har råd att förlora. Du behöver kunna koppla bort känslorna till dina investerade pengar och det gör du bäst genom att du inte känner att du behöver pengarna för att klara dig till vardags.

Och till sist – tålamod. Om någonting går väldigt bra – var tacksam för den avkastningen du får till en begränsad risk och undvik att öka din risk genom att överexponera dig. Låt det i stället ta sin tid och ha disciplin och tålamod!

// Svenska Forexgruppen