Automatiserad trading

De tekniska framstegen i världen slutar aldrig att vare sig komma eller att fascinera, och det är vi glada för av många skäl. Inte för att precis all teknologisk utveckling är nödvändig eller tar världen och mänskligheten till en bättre plats, men såväl nöd, nya behov, nyfikenhet som allmän kreativitet är alla starka drivkrafter vilka oundvikligen skapar nya innovativa lösningar och hjälpmedel på alla möjliga områden. Detta gäller även för valutahandel.

På senare år har det talats allt mer om automatiserad trading med hjälp av så kallade ”tradingrobotar” (även kallade ”Expert Advisors” eller kort och gott ”EA”). Fenomenet är inte nytt på något sätt och finns både för aktier, fonder och valutamarknaderna mm. Men utbud, tillgänglighet och kvalitet på sådana produkter har ökat kraftigt de senaste åren.


Vad är då detta för något? 

I korthet så pratar vi såklart inte om någon mekanisk människoliknande figur som sitter vid en dator och trycker på knappar. Istället handlar det helt enkelt om smarta programvaror / dataprogram som kontinuerligt övervakar och samlar in information om vad som händer på valutamarknaden. Inuti en sådan programvara finns en nyckeldel, en så kallad algoritm, vilken kan sägas utgöra robotens hjärna. Detta är en programdel som har till uppgift att analysera kursrörelser på marknaden samt utifrån dessa rörelser ta beslut om att öppna, justera eller stänga positioner på marknaden. ”Handla” eller ”Trejda” helt enkelt.

Syftet är självfallet att automatiskt skapa avkastning på vårt sparkapital. Och att göra detta utan inblandning av oss mänskliga varelser, våra känslor eller våra mer eller mindre förhandsfärgade åsikter om vartåt marknaden kan tänkas röra sig. Dessutom att göra detta outtröttligt, dygnet runt, och oavsett om världens ekonomier och konjukturer går upp, ned eller i sidled. Det sistnämnda är en STOR skillnad jämfört med traditionellt sparande i aktier och fonder till exempel, där de flesta vanliga personer är beroende av att marknaden går uppåt för att man ska kunna få någon avkastning. Dyker ekonomin så dyker börsen och då tappar vår börsportfölj i värde. Så icke här!

Utbudet av tradingrobotar är mycket stort, men att hitta och välja en robot som faktiskt är kompetent och trygg att använda är en grannlaga uppgift. Något vi vid det här laget har spenderat MASSOR av tid på, och till slut lyckats väldigt bra med